Sigurna internet kupovina

Posjetite sigurna-kupovina.addiko.me i uživajte u brzoj i sigurnoj kupovini na internetu uz Addiko kartice!

Addiko Sigurna internet kupovina je nova usluga koja Vam pruža najviši stepen sigurnosti prilikom plaćanja kreditnim i debitnim karticama na internetu.

Besplatna je i koristi se na brz i jednostavan način na svim prodajnim mjestima na internetu koja podržavaju sistem plaćanja putem Mastercard SecureCode i obilježena su tim logotipom.

Korisnik Addiko kartice svaki put prilikom plaćanja na internetu potvrđuje banci svoj identitet upisivanjem:

PIN-a (broja koji sam definiše prilikom aktivacije usluge); i
jednokratne lozinke (One Time Password) koju prima na svoj broj mobilnog telefona

Obavezna aktivacija za kupovinu putem interneta

Svi korisnici Addiko kartica obavezno moraju aktivirati Addiko Sigurnu internet kupovinu kada žele kupovati na internetu. Nakon što korisnik obavi aktivaciju, ona važi za sve Mastercard kartice Addiko banke, bilo da se radi o kreditnoj ili debitnoj kartici.

Korisnici Addiko kartica uslugu mogu aktivirati:

• prije prvog plaćanja na internetu Debit Mastercard karticom na web stranici sigurna-kupovina.addiko.me

Postupak registracije u 5 koraka

KORAK 1

Pristupite Addiko web stranici za registraciju na linku https://sigurna-kupovina.addiko.me/

KORAK 2

Unesite broj svoje Mastercard Addiko debitne ili kreditne kartice.

KORAK 3

Unesite JMBG i broj mobilnog telefona koji ste prijavili u Addiko banci (broj mobilnog telefona za komunikaciju).

KORAK 4

Kreirajte PIN i Ličnu poruku PAM (Personal Assurance Message)

PIN mora sadržati četiri numerička znaka koji ne smiju biti četiri broja zaredom – npr.1234 ili četiri ista broja – npr.3333. *ovdje je riječ o PIN-u koji korisnik sam definiše isključivo za uslugu Addiko Sigurne internet kupovine, to nije PIN koji je korisnik dobio uz karticu i koji koristi za podizanje gotovine/plaćanje na POS terminalu.

PAM Lična poruka je dodatni sigurnosni element (koji nije obavezan). PAM će se pojaviti na ekranu prilikom svake autentifikacije i time će korisnik imati osjećaj dodatne sigurnosti.

KORAK 5

Nakon uspješnog definisanja PIN-a, dobićete na svoj mobilni telefon jednokratnu lozinku (SMS OTP – One Time Password).

Potrebno je unijeti jednokratnu lozinku SMS OTP u odgovarajućem polju u ovom koraku registracije.

U slučaju da niste dobili na svoj mobilni telefon SMS OTP, u roku od tri minuta pojaviće se dugme „Ponovo pošalji SMS OTP“ i klikom na njega možete zatražiti da se ponovo pošalje SMS OTP.

Nakon uspješne registracije/aktivacije, na ekranu ćete dobiti poruku o uspješnoj registraciji i vaša kartica je spremna za online plaćanja.

Najčešća pitanja i odgovori

 1. Šta podrazumijeva „Sigurna internet kupovina“?

„Sigurna internet kupovina“ je usluga Banke koja pruža najviši stepen sigurnosti prilikom plaćanja kreditnim i debitnim karticama na internetu. Bazira se na dodatnoj autentifikaciji korisnika unošenjem PIN-a (broja koji korisnik sam definiše prilikom registracije za uslugu Sigurna internet kupovina) i jednokratne lozinke koju korisnik prima na svoj broj mobilnog telefona.

 1. Da li treba da se posebno prijavljujem za ovu uslugu?

Za korišćenje Addiko Sigurne internet kupovine, korisnik se mora registrovati. Jednom kada se korisnik registruje, registrovao je sve svoje MasterCard kartice (kreditnu/debitnu) za kupovinu preko interneta. Ulazak u aplikaciju za registraciju i upravljanje korisničkim podacima omogućen je putem Addiko web stranice na link-u https://sigurna-kupovina.addiko.me .

 1. Da li je obavezna registracija da bih mogao da vršim online plaćanja?

Da bi korisnik izvršio plaćanje na internet prodajnom mjestu koje podržava 3D secure tehnologiju mora izvršiti registraciju. Preporuka Banke je da čim preuzmete vašu karticu izvršite i registraciju prateći uputstvo za Sigurnu internet kupovinu sa web sajta Banke.

 1. Da li se usluga Sigurne internet kupovine posebno tarifira?

Ne, ovu uslugu Banka pruža korisniku besplatno.

 1. Da li je PIN za „Sigurnu internet kupovinu“ isti kao PIN broj koji sam dobio uz karticu i koji koristim za plaćanje i podizanje gotovine?

Prilikom obavezne registracije, korisnik definiše PIN kojim će se kasnije potvrditi autentičnost prilikom internet kupovine. PIN mora sadržati četiri numerička znaka koji ne smiju biti četiri broja zaredom – npr.1234 ili četiri ista broja – npr.3333. Riječ je o PIN-u koji korisnik sam definiše isključivo za uslugu Addiko Sigurne internet kupovine, to nije PIN koji je korisnik dobio uz karticu i koji koristi za podizanje gotovine/plaćanje na POS terminalu).

 1. Šta je jednokratna lozinka i na koji način će mi biti isporučena?

Jednokratna lozinka je tajni broj koji korisniik, nakon što se registrovao za Sigurnu internet kupovinu, dobija putem SMS-a na registrovani broj telefona u sistemu banke, za potvrdu svog identiteta prilikom svakog plaćanja na internetu.

 1. Koliko važi jednokratna lozinka (SMS OTP)?

Validnost jednokratne lozinke je 3 minuta, nakon isteka tog roka verifikacija transakcije se neće moći sprovesti. U slučaju da korisnik nije dobio na svoj mobilni telefon SMS OTP, u roku od tri minuta pojaviće se dugme „Ponovo pošalji SMS OTP“ i korisnik može zatražiti da mu se ponovo pošalje.

 1. Šta ako promijenim broj telefona?

U slučaju da se korisnik želi registrovati sa brojem mobilnog telefona koji nije prijavljen u banci, mora doći u poslovnicu i promijeniti broj mobilnog telefona (podaci za komunikaciju).

 1. Da li neko može saznati moju jednokratnu lozinku?

Ne, lozinka je poznata samo korisniku, i važeća je isključivo za jedno plaćanje.

 1. Gdje mogu da kupujem koristeći uslugu Sigurne Internet kupovine?

Sigurnu Internet kupovinu koristite na svim Internet prodavnicama gdje je istaknut logo MasterCard SecureCode.

 1. Mogu li da kupujem kod trgovaca koji prihvataju MasterCard kartice ali ne učestvuju u MasterCard SecureCode programu?

Naravno, ali Vam kod tih trgovaca neće biti tražena lozinka. Da biste obavili kupovinu, pridržavajte se uobičajenog postupka plaćanja.

Želite više informacija? Popunite formu i uskoro ćemo vas pozvati.

Obrada Vaših ličnih podataka koje ste podijelili sa nama putem odgovora na pitanja i upotreba kontakt podataka je neophodna kako bi se preduzeli koraci prije zaključenja ugovora sa Addiko Bank AD Podgorica (dogovaranje sastanka, kreiranje i slanje ponude). Prikupljeni podaci će se čuvati 4 (četiri) mjeseca i neće biti korišćeni u druge svrhe.

Addiko Bank AD Podgorica, Bul. Džordža Vašingtona 98, 81000 Podgorica je rukovalac obrade ličnih podataka. Kontakti: 19990, +382 20 408 600, info.me@addiko.com. Ukoliko želite saznati više informacija o obradi Vaših ličnih podataka, molimo da posjetite našu web stranicu: https://www.addiko.me/zastita-licnih-podataka ili kontaktirajte našeg službenika za zaštitu ličnih podataka putem e-mail adrese dpo.me@addiko.com.