Finansijska pismenost

USPJEŠNO UPRAVLJAJTE SVOJIM FINANSIJAMA U VAŽNIM ŽIVOTNIM DOGAĐAJIMA

Donošenje finansijskih odluka može imati ogroman uticaj na život jedne osobe. Mi u kompaniji Addiko želimo da doprinesemo i pomognemo svojim klijentima da donesu dobre odluke i da im pružimo osnovne smjernice o finansijskoj pismenosti. Svako ljudsko biće želi finansijsku nezavisnost i dostojanstven život u blagostanju. Da bismo postigli ove ciljeve, potrebno nam je da dobro razumijemo kako se koristi novac. Svi moraju imati pristup ovom znanju.

OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) definiše finansijsku pismenost kao kombinaciju svijesti, znanja, vještina, stavova i ponašanja po pitanju finansija neophodnih za donošenje dobrih finansijskih odluka i u konačnici  za postizanje finansijskog blagostanja.

Bankarsko poslovanje, planiranje budžeta, štednja, kredit, dug i ulaganje su stubovi na koje se oslanja većina finansijskih odluka koje ćemo donositi u svojim životima. Veća je vjerovatnoća da će oni čija je finansijska pismenost na višem nivou potrošiti manje prihoda, napraviti fond za hitne slučajeve i otvoriti račun za penzionisanje od onih čija je finansijska pismenost na nižem nivou.

BUDŽET

BUDŽET

Kako napraviti budžet?

RAČUNI

RAČUNI

Uvod u bankovne račune

ŠTEDNJA

ŠTEDNJA

Koliko novca treba da držim na štednji?

KARTICE

KARTICE

Kreditna ili debitna kartica

KREDITI

KREDITI

Koji su najčešći krediti i njihove glavne karakteristike?

DIGITAL

DIGITAL

Da li je ulaganje u kriptovalute dobra ideja?